peterpz napisał(a):Pierwsze słyszę o stacji Śródmieście. [...] przejazd między stacjami z postojami to ponad 3 min
"Warszawa Śródmieście - podziemny dworzec kolejowy w Warszawie znajdujący się na warszawskiej linii średnicowej, w miejscu reprezentacyjnego (rzeźby, salony dla VIP-ów) Dworca Głównego (nie mylić z obecnym Muzeum Kolejnictwa przy placu Zawiszy) istniejącego do 1944 roku. Jeszcze wcześniej w tym miejscu - czyli w północno-zachodnim narożniku ul. Marszałkowskiej i Al. Jerozolimskich - znajdował się Dworzec Wiedeński." (wikipedia.pl)
Kiedyś często jeździłem pomiędzy Stacją Centrum, a Wilanowską. Czas przejazdu wynosił ok 10 minut. Czasem 9, czasem 11. Czas sprawdzałem regularnie, z uwagi na odjeżdżające pociągi ze Śródmieścia (PKP Warszawa Śródmieście). Czyli czas przejazdu pomiędzy stacjami najczęściej wynosił 2 minuty. Skoro teraz, jak twierdzisz 3, to znaczy, że coś się wydłużyło o 50%.
Ostatnio jeżdżę zdecydowanie rzadziej i to na odcinku Centrum - Pole Mokotowskie. Pomiarów nie dokonuję - pociągi mam często...
Pozdrawiam
C.