nie przeczytales uwaznie mojej wypowiedzi: JĘZYK ŻYJE, a znaczy to ze sie zmienia wraz ze zmianą rzeczywistości, którą opisuje, z ludźmi, którzy go używają. gdyby tak nie było, do dziś posługiwalibysmy sie pomrukami i krzykami jak ma to miejsce u naczelnych. ponadto są teorie lingwistyczne, w/g których język rozwija sie właśnie dzięki błędom językowym, bo tak określa się każde odstępsto od reguł, które z czasem wchodzą do kanonu i są uznawane za poprawne. a jesli mielibyśmy posługiwać sie tylko i wyłącznie materiałem leksykalnym zawartym w Słowniku Poprawnej Polszczyzny, to niestety nie istnieje coś takiego jak internet, banner, post, e-mail (a propo e-maila - ostatnio ludzie spolszczają nawet pisownie tego wyrazu i odrzucają początkowe "e" - to też błąd???? pewnie, bo w wymienionym powyżej Slowniku nie ma takiego hasła - i co z tego. auto też kiedyś nie istniało, ani komputer, ani nawet kawa w języku polskim, a teraz są... a i radio było nieeodmienne, a kto dziś mówi "słucham radio" to dopiero źle brzmi, każdy powie, że słucha "radia" i też nie miało lliczby mnogiej a dziś ma, bo radio to kiedyś sposób przesyłania głosu na odległość za pomocą fal a dziś doszło znaczenie "odbiornik radiowy" to samo z metrem (ojejq odmieniłem wyraz obcy czy to błąd 30 lat temu nikt tego nie robił

) - kiedyś to rodzaj transportu miejskiego a dziś także konkretny system tego transportu a nawet pojedynczy pociąg obsługujący linię koleji podziemnej - ha kolej też nie miała l. mn. a ma) jeszcze raz: JĘZYK ŻYJE, ROZWIJA SIĘ I ZMIENIA KAŻDEGO DNIA, DOCHODZĄ NOWE ZNACZENIA, NOWE WYRAZY, NOWE FORMY I GRAMATYKA TEŻ SIĘ ZMIENIA, CHOĆ TEGO NIE WIDAĆ, ALE TAK WŁAŚNIE JEST. i co ty na to? może nie wszystko każdemu brzmi ale nikt nie zna języka w 100% więc nie ma co sie martwić. 'trzym się i narqa'
Głowa do góry! Jutro będzie lepiej.