Jak "wykręca" pociąg metra?

Ta kategoria poświęcona jest ogólnym tematom o Metrze Warszawskim. Wszystkie wątki tematyczne związane z Metrem w stolicy, zamieszcać proszę tu.

Moderatorzy: Piotr, Czarek

Jak "wykręca" pociąg metra?

Postprzez EliSka » Śr gru 06, 2006 12:22 am

Witam!

Jestem nowym użytkownikiem i w zasadzie zalogowałam się tutaj aby zadać to głupie zapewne dla Was pytanie. Przeszukałam forum i niestety nie znalazłam informacji na ten temat więc odważyłam się zapytać :oczko:

Otóż ... ostatnio jadąc metrem zastanawiałam się jak to jest ... Czy jeśli wagon kończy trasę dojerzdża do kabat to ma jakiś "zakręt" i jedzie w kierunku Młocin... czy jest jakaś zajezdnia? Ale mimo wszystko wykręcić tez by jakos musiał bo by wagonów zabrakło na torach ... więc jak to jest?

Poza tym przecież za stacją Wilsona ma być kolejna więc jakoś to chwilowo jest przemyślane czy jak?

Prosze o odpowiedź na moje pytanie bo bardzo mnie ono nurtuje :mur: a dla Państwa - miłośników metra odpowiedź zapewne nie sprawi trudności a wręcz może zostanę uznana za idiotkę, ale trudno :???:

Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję :)

Pozdrawiam
EliSka
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr gru 06, 2006 12:14 am

Postprzez aessar » Śr gru 06, 2006 2:49 am

Zazwyczaj pociąga za stacją Kabaty wjeżdża na tory odstawcze, tam maszynista przechodzi z jednego krańca składu na drugi i wjeżdża na szlak w kierunku Młocin. Oczywiście wszystko to jest sterowane za pomocą sygnalizacji i systemu SOP.

Za Wilsonem jest podobnie, szczegóły nie są istotne w tym wypadku.

Układ torowy masz tu: http://metro.civ.pl/images/sop5big.jpg
Wprawdzie schemat dot. tylko odcinka A1-A11, ale dzięki niemu zrozumiesz "sens" działania torów odstawczych.
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez EliSka » Śr gru 06, 2006 10:56 am

Dziękuję za odpowiedź :brawo:

Jeszcze takie małe pytanie do odpowiedzi mam ...

Czyli na tych torach odstawzych zjeżdza wagon i do składu doczepiana jest do tyłu kabina? A ta "właściwa" że tak to ujmę jest odczepiana i poiąg wjeżdża wtedy na tor w drugim kierunku tak? Bo z tym doczepaien kabiny nie abrdzo rozumiem ...

Czy on wjeżdza na tory odstawcze i jakoś "zawraca" i jedzie ponownie tym samym torem?

Dziekuję za rysunek, ale jest on dla mnie nie do końca zrozumiały.
EliSka
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr gru 06, 2006 12:14 am

Postprzez xxl » Śr gru 06, 2006 2:04 pm

Pociąg posiada 2 kabiny sterownicze,na końcu i początku składu. Gdy maszynista wjedzie w tory odstawcze przechodzi na drugi koniec pociągu do drugiej kabiny
A to że pociąg może wjechać na inny tor to zasługa urządzenia zwanego zwrotnicą
urządzenie dołączane do torów kolejowych (tramwajowych) umożliwiające zmianę kierunku pociągom (tramwajom). Składa się ze sterowanego (zazwyczaj zdalnie, czasem ręcznie) mechanizmu, który przemieszcza ruchomą część pomiędzy dwoma innymi torami.
Za Wikipedią
xxl
Znawca
Znawca
 
Posty: 224
Dołączył(a): Śr gru 15, 2004 8:20 pm

Postprzez kucio » Śr gru 06, 2006 6:21 pm

nie wiem czy wiecie, ale np. w Paryżu na niektórych odcinkach metro wcale nie zmienia kierunku jazdy na stacji końcowej, lecz wykonuje pętlę i wjeżdża z powrotem na stację :) taka mała ciekawostka
kucio
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pt gru 01, 2006 7:02 pm

Postprzez AndrzejH » Śr gru 06, 2006 6:25 pm

W Filadelfii to widziałem, tam metro ma normalną pętlę jak u nas tramwaje.
Avatar użytkownika
AndrzejH
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): Cz lis 23, 2006 3:38 pm
Lokalizacja: KRK

Postprzez aessar » Śr gru 06, 2006 8:04 pm

Pomysł pętli uważam za beznadziejny (a pętlę również spotkamy w londyńskim underground'zie), gdyż wymaga to wydrążenia niezłego kawałka tunelu, ograniczona prędkość na łuku o małym promieniu, szybsze zużywanie zestawów kołowych.
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Bam » Śr gru 20, 2006 1:43 am

ale cos tu nie tak jest:/ ja widzialem ze przed stacja Politechnika,Wilanowska sa tory odstawcze jak jedzie sie do centrum ( takze jak na Kabaty)
i nasuwa mi sie tu pytanie jak te tory odstawcze łacza sie w srodku tunelu ze soba z drugimi z toru nr 2 jak sie patrz poprzez te przerwy w murachnie widac ze nie maja ze soba polaczenia (ida rownolegle do torwow zwykłych)jak to mozliwe ze sie łacza... proszę o wyjasnienie bo to jest bardzo nurtujaca mnie rzecz... :mur:
Avatar użytkownika
Bam
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Pn sty 23, 2006 1:09 am

Postprzez aessar » Cz gru 21, 2006 1:14 am

Dokładnie jak tory są ze sobą połączone masz przedstawione w schemacie, który Ci podsyłałem (patrz: mój pierwszy post w tym topic'u).
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez xxl » Cz gru 21, 2006 2:37 pm

dolby napisał(a):Dokładnie jak tory są ze sobą połączone masz przedstawione w schemacie, który Ci podsyłałem (patrz: mój pierwszy post w tym topic'u).


Obecnie ten schemacik jest już troche nieaktualny,co nie zmiena faktu że mozna się dzięki niemu zorientować że tory odstawcze ze szlakowymi są jednak połączone
xxl
Znawca
Znawca
 
Posty: 224
Dołączył(a): Śr gru 15, 2004 8:20 pm

Postprzez MeWa » Cz gru 21, 2006 11:58 pm

Bam napisał(a):ale cos tu nie tak jest:/ ja widzialem ze przed stacja Politechnika,Wilanowska sa tory odstawcze jak jedzie sie do centrum ( takze jak na Kabaty)
i nasuwa mi sie tu pytanie jak te tory odstawcze łacza sie w srodku tunelu ze soba z drugimi z toru nr 2 jak sie patrz poprzez te przerwy w murachnie widac ze nie maja ze soba polaczenia (ida rownolegle do torwow zwykłych)jak to mozliwe ze sie łacza... proszę o wyjasnienie bo to jest bardzo nurtujaca mnie rzecz... :mur:
bo się nie łączą - łączą się bezpośrednio z torami odstawczymi pomiędzy torami szlakowymi. Przejazd możliwy jest ze zmianą czoła na torach odstawczych.
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez Aniaa » Pt gru 29, 2006 1:13 am

Gdybym była osobą pytającą to bym nic nie zrozumiała z Waszych wypowiedzi... :) Dobrze ze sama mniej wiecej wiem o co biega, bo skomplikowanie tlumaczycie :)
all political parties die at last of swallowing their own lies
Aniaa
Donator
Donator
 
Posty: 260
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 10:50 pm
Lokalizacja: Ursus

Postprzez Bam » So gru 30, 2006 1:43 am

Troche smętnie wytłumaczone ale po dlugich i wnikliwych czytaniach tej odpowiedzi doszedłem do sedna sprawy.Wielki dzieki. :D
Avatar użytkownika
Bam
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Pn sty 23, 2006 1:09 am


Powrót do O metrze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron