Gapowicze

Ta kategoria poświęcona jest ogólnym tematom o Metrze Warszawskim. Wszystkie wątki tematyczne związane z Metrem w stolicy, zamieszcać proszę tu.

Moderatorzy: Piotr, Czarek

Postprzez xxl » So lis 25, 2006 8:29 pm

Owszem sama głowica STP jest zasilana tradycyjnie za pomocą 3 szyny ale może Aniaa miała na myśli most szynowy w elektrowozowni Tam w sumie jest też 3 szyna ale zawieszona kilka metrów nad ziemią Prąd do pociągów jest dostarczany za pomocą specjalnego kabla z wtyczką podłączanego pod odbierak
Takie rozwiązanie stosuje się do testów i kontroli pociągów
xxl
Znawca
Znawca
 
Posty: 224
Dołączył(a): Śr gru 15, 2004 8:20 pm

Postprzez Aniaa » So lis 25, 2006 11:13 pm

Dobrze wiedziec :D:D:D
all political parties die at last of swallowing their own lies
Aniaa
Donator
Donator
 
Posty: 260
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 10:50 pm
Lokalizacja: Ursus

Postprzez MaDzik » N lis 26, 2006 5:36 pm

Trzecia szyna na STP na tej głowicy, która jest połćzona z tunelem jest rozmieszczona dokładnie tak samo jak w tunelu. W elektrowozowni nie ma szyny ze względów bezpieczeństwa, a pociąg porusza się tam siłą rozpędu. Znajduje się ona na wysokości ok 3,5m i służy do wyprowadzania pociągów. Chyba jednak nie chodziło tu o wyjazd pociągiem aż do elektrowozowni. Te pocągi, które jadą na powierzchnię są dokładnie kontorlowane przez SOM. Poza tym trochę by się ciężko wysiadało bo tam nie ma peroniku.
MaDzik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 26
Dołączył(a): Pt lut 03, 2006 11:32 am

Postprzez MeWa » N lis 26, 2006 9:07 pm

MaDzik napisał(a):Co do przechodzenia maszynistów po torach to raczej żadko do takich wytuacji dochodzi. Najczęściej maszynista na peron technologiczny dostaje się innym pociągiem
tylko, że zwykle na A-18 czy A-1 w międzyszczycie pociągi osdstawiane są na szlakowych, tam OIDP nie ma peronu technologicznego, zaś w momencie nocnego odstawiania na A-7 i A-11 nie wjeźdża na tory odstawcze pociąg, który zabrałby maszynistów. Faskt, tych przypadków jest raptem kilka, ale chodzi głównie o odstawianie pociągów.
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez MaDzik » N lis 26, 2006 9:53 pm

Jeśli dysponujesz taką wiedzą to wiesz też jakie są procedury przy wychodzeniu na tory przy załączonym napięciu. Szczególnie, że tylko maszyniści mogą z tych procedur kożystać. Innych pracowników obowiązuje zakaz poruszania się po torach przy załączonym napięciu.

PozdrawiaM!!!
MaDzik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 26
Dołączył(a): Pt lut 03, 2006 11:32 am

Postprzez MeWa » Pn lis 27, 2006 7:24 pm

no nie wiem, czy wszyscy respektują, bo czasem pociągi wjeżdżają na odstawcze z SOM-istami :)
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez MaDzik » Pn lis 27, 2006 8:28 pm

Tylko czy napewno w tym celu, w którym Ci się wydaje???

PozdrawiaM!!!
MaDzik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 26
Dołączył(a): Pt lut 03, 2006 11:32 am

Postprzez Aniaa » Cz lis 30, 2006 4:12 pm

hm...MaDzik a kim Ty jesteś, że tyle wiesz o tunelach, pociagach itp? :)
all political parties die at last of swallowing their own lies
Aniaa
Donator
Donator
 
Posty: 260
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 10:50 pm
Lokalizacja: Ursus

Postprzez MaDzik » Cz lis 30, 2006 9:52 pm

W porównaniu z większością FORUM'owiczów mam na codzień do czynienia z tym wszystkim, więc ...! Reszta to tajemnica zawodowa.

PozdrawiaM!!!
MaDzik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 26
Dołączył(a): Pt lut 03, 2006 11:32 am

Postprzez aessar » Cz lis 30, 2006 10:30 pm

Aniaa napisał(a):hm...MaDzik a kim Ty jesteś, że tyle wiesz o tunelach, pociagach itp? :)

Nie pytaj się o to, bo w ogóle pracownicy MW powinni jak najmniej info podawać "publice" :oczko:
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez xxl » Pt gru 01, 2006 12:15 am

Zresztą sądząc po lekturze postów niektórych użytkowniczek forum, stwierdzam że czym mniej wiedzą.....tym lepiej dla ich zdrowia . Nie wiadomo co im przyjdzie do głowy po podaniu dokładnych informacji
Też mam do czynienia z metrem od "środka"ale wolę nie podawać za"dużo"informacji
xxl
Znawca
Znawca
 
Posty: 224
Dołączył(a): Śr gru 15, 2004 8:20 pm

Postprzez Aniaa » Pt gru 01, 2006 1:15 pm

hehe to widze ze jestescie OZI - osobowe zrodlo informacji ;p
all political parties die at last of swallowing their own lies
Aniaa
Donator
Donator
 
Posty: 260
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 10:50 pm
Lokalizacja: Ursus

Postprzez Miki » Pt gru 01, 2006 5:17 pm

MadziK: no i wreszcie ktoś konkretnie i kompetentnie odpowiedział na moje pytanie. Dzięki! :brawo:

Ktoś tu jeszcze w międzyczasie napisał(a może mi się wydawało :shock: ), że na STP nie ma peronów dla maszynistów. Ja nigdy tam nie byłem, ale na zdjęciach peron jest. Chyba, że to fotomontaż :oczko:
Avatar użytkownika
Miki
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): Pn lis 06, 2006 11:16 pm
Lokalizacja: Miasto Stołeczne

Postprzez MaDzik » Pt gru 01, 2006 7:13 pm

Na elektrowozowni jest jeden tor przy którym są perony z dwóch stron. Na STP jest jeszcze przy kładce takie miejsce, gdzie są perony, ale taki krótkie, więc cały pociąg się przy nim nie zatrzyma. Czy to dla maszynistów to nie wiem. No chyba, że pociąg sam dojedzie do elektrowozowni po tym, jak maszynista wyskoczy w biegu!!!

PozdrawiaM!!!
MaDzik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 26
Dołączył(a): Pt lut 03, 2006 11:32 am

Postprzez Miki » Pt gru 01, 2006 10:13 pm

hahaha :brawo:
Avatar użytkownika
Miki
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): Pn lis 06, 2006 11:16 pm
Lokalizacja: Miasto Stołeczne

Poprzednia strona

Powrót do O metrze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron