robienie zdjęć na stacjach

Ta kategoria poświęcona jest ogólnym tematom o Metrze Warszawskim. Wszystkie wątki tematyczne związane z Metrem w stolicy, zamieszcać proszę tu.

Moderatorzy: Piotr, Czarek

robienie zdjęć na stacjach

Postprzez kacwro » Śr sie 17, 2005 3:08 pm

Taki temat był już chyba poruszany, ale chodzi mi o konkretne przykłady. Chciałbym zrobić kilka fotek ..

1. Chciałbym zrobić zdjecie dla wjeżdzającego na peron pociagu - czy moge to zrobic....może lampa błyskowa rozproszy maszynistę?
2. Kilka zdjęć w pasażu handlowyym i na peronach - trochę się boje tych policjantów co chodzą po peronach
3. W samym pociagu....

Czy regulamin nie zabrania robienia takich zdjęc ?
kacwro
Znawca
Znawca
 
Posty: 107
Dołączył(a): Pn lip 11, 2005 12:30 pm

Postprzez xxl » Śr sie 17, 2005 10:11 pm

Nie wiem dokładnie czy jeszcze obowiązuje zakaz fotografowania ze względu na zagrożenie terrorystyczne ale na peronach nie mozna uzywać lampy błyskowej aby nie oslepic maszynisty
xxl
Znawca
Znawca
 
Posty: 224
Dołączył(a): Śr gru 15, 2004 8:20 pm

Postprzez diego » Śr sie 17, 2005 10:24 pm

mozna osiągnąć podobny efekt (wjeżdząjącego pociągu na stacje) i nieoślepiając jednocześnie maszynisty robiąc zdjęcie odjeżdżającemu pociagowi.
Głowa do góry! Jutro będzie lepiej.
Avatar użytkownika
diego
Donator
Donator
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz sie 28, 2003 8:07 pm
Lokalizacja: Zielona Góra

Postprzez down_load:) » Cz sie 18, 2005 2:23 pm

Na terenie kolejowym SOK czepia się strasznie tych, co robią zdjęcia, chociaż paragrafu na top nie mają. W metrze musisz się liczyć z tym, że jak patrol Cię zobaczy, robiącego zdjęcia, to zostaniesz wylegitymowany dokładnie i sprawdzony. Niestety, ale ostatnie wydarzenia zmuszają do ostrożności.

A jeśli chodzi o lampę błyskową, to z praktycznego punktu widzenia nie zrobi ona na maszyniście większego wrażenia. I tak wjeżdża na oświetloną stację. Musiałby mieć poważne kłopoty z oczami, żebyś go ślepił. Mnóstwo ludzi robi zdjęcia lokom na PKP bez krępacji, w różnych miejscach. Ale jeśli chcesz uniknąć niepotrzebnych zgrzytów, to wyłącz flesz i tyle. A wybierz stację, gdzie pociąg będzie w miare dobrze oświtlony. Jak masz cyfrówkę, ustawisz odpowiedznio przesłonę i światło, i Ci wyjdzie ładnie, oczywiście, jeżeli będziesz miał statyw, albo stabilizator. Osobiście uważam, że zdjęcia bez flesza, o ile jest dość mocne oświetlenie ładniej wychodzą. Flesz wszystko rozjaśnia w stronę białego.
down_load:)
Znawca
Znawca
 
Posty: 106
Dołączył(a): N kwi 03, 2005 1:11 am

Postprzez kacwro » Pt sie 19, 2005 10:29 am

niestety nie mam cyfrowego, tylko zwykły automat i tam jest czujnik światła jak jest jasno to lampa się nie włącza i ostatnim razem jak na stacji robiłem zdjecia to światło z peronów padało na czujnik czego efektem było nie włączenie lampy i zdjęcia wyszły ciemne....tym razem zakleiłem plastrem czujnik i lampa zawsze się włączy... :-)co do ochrony to wykorzystam chwilę kiedy będe isc plecami do mnie :P
kacwro
Znawca
Znawca
 
Posty: 107
Dołączył(a): Pn lip 11, 2005 12:30 pm

Postprzez MeWa » N sie 21, 2005 7:02 pm

kacwro napisał(a):niestety nie mam cyfrowego, tylko zwykły automat i tam jest czujnik światła jak jest jasno to lampa się nie włącza i ostatnim razem jak na stacji robiłem zdjecia to światło z peronów padało na czujnik czego efektem było nie włączenie lampy i zdjęcia wyszły ciemne....tym razem zakleiłem plastrem czujnik i lampa zawsze się włączy... :-)co do ochrony to wykorzystam chwilę kiedy będe isc plecami do mnie :P

zgodnie z regulaminem metra robienie zdjęć z fleszem jest zabronione - zdjęcia z fleszem wyjdzą Ci poza tym zakłamane (kolory inne, ciemny dal). Bez flesza wychodzą znacznie lepiej (trzeba zmienić czułość i poszukać statywów zastępczych - murków, ławek). Poza tym po Londynie można mieć problemy za robienie JAKICHKOLWIEK zdjęć.
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez kacwro » Pn sie 22, 2005 7:59 am

czyli lepiej robić bez flesh'a ???? Ostatnio tak robiłem i były ciemne ... mniejsza z tym jak tym razem nie wyjdą to zrobię 2 raz i pożyczę cyfrówkę od kolegi :/
Mam nadzieję, że mnie legitymować i przeszukiwać nie będą :P
kacwro
Znawca
Znawca
 
Posty: 107
Dołączył(a): Pn lip 11, 2005 12:30 pm

Postprzez kropka » Wt sie 23, 2005 4:33 pm

ale jak robic bez flesha w ciemnosci jadącemu pojazdowi??
kropka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr sie 03, 2005 11:44 am

Postprzez kacwro » Wt sie 23, 2005 6:36 pm

hmm czy na stacjach jest ciemno ??? Wydaje mi się, że oświetlenie jest dobre tylko trzeba dobre mijesce do robienia zdjęc wybrac :-)
kacwro
Znawca
Znawca
 
Posty: 107
Dołączył(a): Pn lip 11, 2005 12:30 pm


Powrót do O metrze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron