ile wagonów ma skład

Ta kategoria poświęcona jest ogólnym tematom o Metrze Warszawskim. Wszystkie wątki tematyczne związane z Metrem w stolicy, zamieszcać proszę tu.

Moderatorzy: Piotr, Czarek

ile wagonów ma skład

Postprzez kacwro » Pn lip 11, 2005 7:36 pm

RObię w domu makietę metra...to mała makieta bo są tylko 2 stacje "dworzec gdański" i "pl. wilsona" tylko nie wiem po ile wagonów mają składy pociągów ??? i czy tunel poza peronem jest oświetlony tzn. czy tylko perony sa oświetlone czy tory tam wgłąb też ... z góry dzięki :P
kacwro
Znawca
Znawca
 
Posty: 107
Dołączył(a): Pn lip 11, 2005 12:30 pm

Postprzez Krzysztof Szymanik » Pn lip 11, 2005 10:41 pm

Składy MVZ Mytiszczi oraz Wagonmasz Sankt - Petersburg (seria 81, wagony rosyjskie) są czterowagonowe, zaś składy Alstom Metropolis '98 mają sześć wagonów.
Oświetlenie awaryjne w tunelach jest, ale na co dzień nie jest ono używane. 8)
Avatar użytkownika
Krzysztof Szymanik
Znawca
Znawca
 
Posty: 356
Dołączył(a): N kwi 17, 2005 9:43 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez chruscik » Pn lip 11, 2005 10:43 pm

no ale za jakis niedlugi czas, seria 81 bedzie miala 6 wagonow :) 8)
Obrazek
"Podwojny wiotki, prawie jak murzynski"
"Podwojny wiotki, prawie jak murzynski"

Linie obsluguje
R-11 Kleszczowa
chruscik
Znawca
Znawca
 
Posty: 382
Dołączył(a): So cze 04, 2005 6:53 pm
Lokalizacja: 100lica - Ochota

Postprzez Aniaa » Pt lip 15, 2005 12:11 am

kacwro jak mozesz robic makiete metra i nie wiedziec ile wagonow jest w skladzie pociagow metra.... nie ladnie oj nieladnie....
Aniaa
Donator
Donator
 
Posty: 260
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 10:50 pm
Lokalizacja: Ursus

hhhh

Postprzez kacwro » Pt lip 15, 2005 3:00 pm

Aniaa napisał(a):kacwro jak mozesz robic makiete metra i nie wiedziec ile wagonow jest w skladzie pociagow metra.... nie ladnie oj nieladnie....


mieszkam w Białymstoku i nigdy nie jeździłem metrem, więc pyytam ile ma wagonów bo chcę żeby makieta wyglądała tak realnie na ile jest możliwe
kacwro
Znawca
Znawca
 
Posty: 107
Dołączył(a): Pn lip 11, 2005 12:30 pm

Postprzez Aniaa » N lip 17, 2005 1:07 am

oki, oki nie zauwazylam ze jestes "obco-miastowcem" :)
psieprasiam
w sumie, to ambitnie robic makiete czegoc, czego sie nie widzialo na wlasne oczy :)
Aniaa
Donator
Donator
 
Posty: 260
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 10:50 pm
Lokalizacja: Ursus

hmm

Postprzez kacwro » N lip 17, 2005 8:53 am

ja widziałem to na własne oczy tyle tylko że na zdjęciach nie ma za co przepraszac każdemu się zadaża nie doczytać kto jest z jakiego miasta :)
kacwro
Znawca
Znawca
 
Posty: 107
Dołączył(a): Pn lip 11, 2005 12:30 pm

Re: ile wagonów ma skład

Postprzez Mario_NY » Pn lip 18, 2005 12:56 am

kacwro napisał(a):RObię w domu makietę metra... :P
:brawo:
Czy beda dostepne jakies zdjecia makiety? (www, forum?)
Avatar użytkownika
Mario_NY
Donator
Donator
 
Posty: 86
Dołączył(a): Pn gru 01, 2003 6:21 am
Lokalizacja: Brooklyn

będą

Postprzez kacwro » Pn lip 18, 2005 9:12 am

Zdjęcia będe, ale chyba robione komórką...albo zrobie zwykłym aparatem i poproszę żeby na płycię CD wywołali.....narazie mam tylko projekt i jestem w trkacie tworzenia peronu na dw. Gdańskim. Mam też "kawałek" 81 minowicie pół pierwszego wagonu bez dzrzwi i wnętrza
kacwro
Znawca
Znawca
 
Posty: 107
Dołączył(a): Pn lip 11, 2005 12:30 pm

nie wychodzi

Postprzez kacwro » Cz lip 21, 2005 9:27 am

Zacząłem w swojej makiecie robić sciany do dworca gdańskiego, ale mimo chcęci nie bardzo mi to wychodzi. Obawiam się, że zamiast dw. Gdańskiego i pl.Wilsona na makiecie bedzie Marymont i Świętokrzyska albo coś w stylu Imielina (są łatwiejsze w zbudowaniu) ... aha i wszystko jest z gipsu ...
kacwro
Znawca
Znawca
 
Posty: 107
Dołączył(a): Pn lip 11, 2005 12:30 pm

Postprzez siema » Cz lip 21, 2005 11:03 am

A ja jestem ciekaw taboru metra. Też wykonujesz własnoręcznie, czy może udało ci się znaleźć jakieś modele (np. kartonowe), lub chociaż wymiary do budowy modelu? Bo jeśli tak to ja również byłbym zainteresowany.
Avatar użytkownika
siema
Znawca
Znawca
 
Posty: 403
Dołączył(a): Śr gru 08, 2004 8:28 pm
Lokalizacja: Warszawa Żoliborz

karton

Postprzez kacwro » Cz lip 21, 2005 12:03 pm

chciałem wykonać sam tabor metra i taki wstępny szkic 81 miałem, ale nie mogłem dobrac dobrych kolorów i szukałem w necie. Znalazłem gotowe zdjecia:

http://www.kmmetra.republika.pl/Mtabor.html

sa na samym dole tej strony tlyko nie wiem jeszcze czy zastosuje je w makiecie. Wyglądają za mało realnie. Mam kilka zdjec z wczorajszego pobytu w metrze i mam zamiar je wykorzystać. Myślałem tez o metalowych wagonikach do kolejek dla dzieci. np TT albo innej firmy która to robi tylko kupił bym używane bo nowe są drogie. Wtedy istnieje możliwość wprawienia makiety w ruch. Pewne jest to że oswietlenie na stacjach bedzie...cO DO schodów ruchomych myslę żę papierowy pasek w kolorze schodów zaczepiony na silniczek od samochodzika by wystarczył..najgorsze są plany. bo jeśli chce umieścić ten silniczek to w gipsowej podłodze musze zrobić na niego miejsce - szkoda żę nie ma gotowych projektów makiet metra ;-(

Pocieszam się tym, że w metrze nie ma tak jak na dworcu pkp drzewek i trwy bo wtedy trzeba brac się za malowanie, a w metrze jest szaro (nie na świętokrzyskiej) i kolor gipsu jest ok. Gdzie niegdzie trzeba uzyć farby np na kolumnach na Marymoncie ale to detaL. Wracając do taboru to myślę czy na stronie producenta nie bedzie modeli do drukoania i sklejania. Np na stonie SOLARISA ta firma od autobusów na na swojej oficjalnej stronie modele gotowe do wydruki i sklejenia. Naet mam takie w domu. Bardzo efektywnie wyglądają szczegónie po wstawieniu diod w miejscu świateł
kacwro
Znawca
Znawca
 
Posty: 107
Dołączył(a): Pn lip 11, 2005 12:30 pm

Postprzez down_load:) » Cz lip 21, 2005 5:14 pm

Małe uwagi:

chciałem wykonać sam tabor metra i taki wstępny szkic 81 miałem, ale nie mogłem dobrac dobrych kolorów i szukałem w necie. Znalazłem gotowe zdjecia:

http://www.kmmetra.republika.pl/Mtabor.html

sa na samym dole tej strony tlyko nie wiem jeszcze czy zastosuje je w makiecie. Wyglądają za mało realnie. Mam kilka zdjec z wczorajszego pobytu w metrze i mam zamiar je wykorzystać.


Jeżeli chciałbyś zrobić ruchomą makietę, to przede wszystkim dość dużo modele kolejki kosztują. Nie wiem, ale pewnie nie ma modeli metra warszawskiego, nawet nie znam firmy rzadej polskij, która robi takie modele. Może jestem w błędzie....

Ale można poszukać wagonów serii 81 w innych malowaniach i je przemalować, a od biedy zrobić własne, ale to by zajęło bardzo dużo czasu :). Poza tym trzeba się na tym znać chociaż trochę.

Myślałem tez o metalowych wagonikach do kolejek dla dzieci. np TT albo innej firmy która to robi tylko kupił bym używane bo nowe są drogie. Wtedy istnieje możliwość wprawienia makiety w ruch.


To nie jest kolejka dla dzieci. kosztuje tyle, że jako zabakwa się na pewno nie sprawdzi. Chociaż jako dziecko miałem taką i się bawiłem, bo trafiła się okazja - metr torów i parowozik + zasilacz (mam nadal :) Ale to profesionalne modele...

Pewne jest to że oswietlenie na stacjach bedzie...cO DO schodów ruchomych myslę żę papierowy pasek w kolorze schodów zaczepiony na silniczek od samochodzika by wystarczył..najgorsze są plany. bo jeśli chce umieścić ten silniczek to w gipsowej podłodze musze zrobić na niego miejsce


Ludzie robią takie makiety, że nawet sobie nie wyobrażasz...Proponuję poczytać forum martela i pooglądać zdjęcia. www.forum.martel.pl

szkoda żę nie ma gotowych projektów makiet metra ;-(


A jaka to wtedy zabawa..
down_load:)
Znawca
Znawca
 
Posty: 106
Dołączył(a): N kwi 03, 2005 1:11 am

Postprzez siema » Cz lip 21, 2005 6:13 pm

Jeżeli chciałbyś zrobić ruchomą makietę, to przede wszystkim dość dużo modele kolejki kosztują. Nie wiem, ale pewnie nie ma modeli metra warszawskiego, nawet nie znam firmy rzadej polskij, która robi takie modele. Może jestem w błędzie....
Modele kolejek kosztują nawet bardzo dużo, cena samej lokomotywy waha się w przedziale 500 - 1500 zł, zależnie co kupujesz. Wagony średnio 100zł ale to też zależy jaki. Oczywiście są modele używane. Giełda modelarska w Warszawie ledwo ciągnie, spory wybór na aukcjach internetowych. Żadna firma nie produkuje wagonów warszawskiego metra, jednak jest możliwe że zrobiono serię 81, lub alstoma w jakimś innym malowaniu, w innym kraju.
Ludzie robią takie makiety, że nawet sobie nie wyobrażasz...Proponuję poczytać forum martela i pooglądać zdjęcia. www.forum.martel.pl
Dokładnie. I poszukaj o makietach w ogóle w internecie, niekoniecznie naszych polskich, ale również i najpierw obejrzyj dużo zdjęć, poczytaj opisy, poznaj techniki, popróbuj sam, dopiero zaprojektuj i wykonaj. Np. nie wiem czy stosujesz sam gips, czy stelaż ze sklejki, na to siatka metalowa, i dopiero cienka warstwa gipsu - metoda o wiele wydajniejsza niż sam gips, czy styropian i gips.
Osobiście już pół roku zbieram się do zrobienia modułowej makiety linii WKD i wiem że jeszcze muszę się sporo dowiedzieć.
A jaka to wtedy zabawa..
Dokładnie. Najciakawiej jest samemu stwarzać rzeczywistość, bądź samemu starać się ją jak najwierniej odwzorować.

Jak masz jakieś pytania to strzelaj, spróbujemy odpowiedzieć, lub wskazać dobre miejsce w sieci. Jak będę miał chwilę to dodam jakieś odnośniki.
Avatar użytkownika
siema
Znawca
Znawca
 
Posty: 403
Dołączył(a): Śr gru 08, 2004 8:28 pm
Lokalizacja: Warszawa Żoliborz

hmm

Postprzez kacwro » Cz lip 21, 2005 6:14 pm

wiem, że kolejki kosztują dużo, ale nie myślałem o pociagu i wagonach tylko o zwykłych wagonach pasażerskich bez silczniczków i je przemalowąc, a co do poruszania to większośc rzeczy chciałbym oprzeć na silniczku. Wystarczy sznurek zaczepione o wagonik i silczniczek tak żeby tworzył "obiekat zamknięty" kręcił by się w kółko. Narazie nie myślałem jeszcze o taborze tylko o stacji. Teraz przed chwilą robiłem ścianę do stacji świetokrzyska. Juz jest pomalowana na zielono tylko jeszcze niebieski pasek z nazwą będe robił jak wyschnie. Kiedy skończę już stacje i podłącze tunele (już je mam rolki od ręcznika papierowego zalałem gipsem, rolki posłużyły za forme) to ustawię te wagoniki papierowe z tej stony co podałem adres w poprzendim poście. Zobacze jak bedzie wyglądac i dopiero później będe zajmował się konkretnie taborem. Wiem żę to nie jest takie łatwe jak się wydaje ale mimo to chcę spróbować ... jeśli wyjdzie to będe bardzo szczęśliwy ;-)

Jeśli chodzi o materiały to do ściany zastosował cienką siateczkę z drutu której używa się do robienia protez do jamy ustnej (moja mama jest technikiem dentystycznym) wiec mam takich rzeczy pełno w domu. Mianowicie drucianą siateczkę zalałem cienką warstwą gipsu i jeszcze założyłem tektórkę i jeszcze taz zalałem gipsem. Po doświadczeniach z dw. Gdańskim. BUDUJĘ solidniej. Sciana dworca była z samego gipsu i poszła w pył jak ją zacząłem instalować do peronu.
kacwro
Znawca
Znawca
 
Posty: 107
Dołączył(a): Pn lip 11, 2005 12:30 pm

Następna strona

Powrót do O metrze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron