Pytanie!

Ta kategoria poświęcona jest ogólnym tematom o Metrze Warszawskim. Wszystkie wątki tematyczne związane z Metrem w stolicy, zamieszcać proszę tu.

Moderatorzy: Piotr, Czarek

Pytanie!

Postprzez Rave » N maja 23, 2004 11:38 am

Czesc. Mam pytanie do kogokolwiek. Czy ktos moze posiada dźwięki w formacie mp3 lub wav naszego metra? Robie gre w ktorej planuje stworzyc trase warszawskiego metra i niezbedne mi sa dźwięki. Najlepiej byloby gdyby ktos jeszcze mial zdjecie kabiny ale to raczej jest trudne wiec prosze o cokolwiek. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Rave
 

Postprzez MeWa » N maja 23, 2004 1:57 pm

hmmm część dźwięków jest w dziale "komunikaty"
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez Rave » N maja 23, 2004 6:14 pm

ehh..no tak, dzieki, ale...chodzilo mi raczej o dźwięki jadącego metra, przyspieszającego, hamującego, dźwięk przed zamknięciem drzwi itp.

A może bylby ktos z nagrywajacych zainteresowany nagraniem tych dźwiękow? Ja niestety nie jestem z warszawy i nie mam takiej mozliwosci.

P.S.Mam jeszcze pytanie natury technicznej: ile ze tak powiem "biegów" mają Alstomy? A ile stopni hamowania? Z gory dzieki z informacje. Pozdrawiam.
Rave
 

Postprzez aessar » N maja 23, 2004 8:03 pm

Czyżby się szykowała trasa dp BVE ??? :shock: :D


Jeśli MeWa nagra swoim dyktafonem dźwięki pociągu (pamiętaj, że mam twoją kasetę :) ), to z przyjemnością to "ucyfrowię" i zamieścimy to na metro.civ.pl
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Lenin » N maja 23, 2004 8:29 pm

Ha, bedzie symulator naszego metra? Bajer :D
Prazanie maja swoj, a my musielismy tka dlugo czekac ;(
Tak dla długich składów 81.!
Avatar użytkownika
Lenin
Znawca
Znawca
 
Posty: 123
Dołączył(a): Pt lip 18, 2003 1:04 am
Lokalizacja: Wawa, Stary Mokotow

Postprzez MeWa » N maja 23, 2004 10:15 pm

Rave napisał(a):ehh..no tak, dzieki, ale...chodzilo mi raczej o dźwięki jadącego metra, przyspieszającego, hamującego, dźwięk przed zamknięciem drzwi itp.

A może bylby ktos z nagrywajacych zainteresowany nagraniem tych dźwiękow? Ja niestety nie jestem z warszawy i nie mam takiej mozliwosci.

P.S.Mam jeszcze pytanie natury technicznej: ile ze tak powiem "biegów" mają Alstomy? A ile stopni hamowania? Z gory dzieki z informacje. Pozdrawiam.

musisz poszukać, bo nie wszędzie pisałem - ale niektóre komunikaty poprzedzone są np. przyjazdem pociągu, otwarciem drzwi / zamknięciem drzwi, trąbką, przejazdem pociągu bez zatrzymania, ito.
Przykładowo:
029 - zamknięcie drzwi w składzie alstomowskim
032 - przejazd pociągu przez stację bez zatrzymania
036 - przyjazd pociągu na stację
037 - wyjazd pociągu ze zwrotnicy i wjazd pociągu na stację
itp. itd.
albo w dziale komunikatów "W POCIĄGU"
P01 - trąbka
P04 - zatrzymanie w tunelu i przyspieszenie
P10 - zamknięcie drzwi w składzie alstomowskim
P13 - zamknięcie drzwi w składzie rosyjskim i przygotowanie do odjazdu
W dziale "W POCIĄGU" masz też rzadkie komunikaty pociągowe, jak "Uwaga! Z przyczyn technicznych nastąpi chwilowy postój pociągu", "Szanowni Pańśtwo! Zarząd Transportu Miejskiego informuje...", "Metro Warszawskie informuje - na stacji..."

Na potrzebowanie innych dźwięków potrzebowałbym trochę czasu (do miesiąca => wówczas nagrać bym mógł np. przejazd na całej trasie w obu kierunkach w obu pociągach). Ale jak mówię, potrzebowałbym więcej czasu - znaleść musiałbym 2 wolne weekendy w celu nagrania zrówno pociągu rosyjskiego, jak i alstomowskiego). Choć też trzeba pamiętać, że przyjazd i odjazd dla każdej stacji inaczej brzmi.

Mam z kolei przegraną jazdę Wierzbno >> Racławicka i Pole Mokotowskie >> Politechnika
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez Rave » Pn maja 24, 2004 12:08 am

Wow :D No no...niesamowite...Nie spodziewalem sie az tak duzego oddzwieku :D Jestescie zajebisci :]

Tak to prawda - planuje zrobic trase do BVE. Wogole mam ambitny plan przywrocenia do zycia BVE w Polsce, bo z moich obserwacji wynika ze niestety ten symulator w naszym kraju umarl juz jakis czas temu. Ale jak widze pomylilem sie, i jest on nawet dosyc znany :D Cholera jak sie ciesze... ;)

Sprawa wyglada tak: najpierw musze skonczyc moja trase do BVE. Jest to normalna trasa "pociągowa". Mysle ze jest to kwestia tygodnia-dwóch, bo juz niewiele mi zostalo do zrobienia. Umieszcze ją na prowizorycznej stronie, na ktorej bedzie rowniez moj plan przywrocenia BVE do zycia w Polsce. Jezeli bedzie jakis oddzwiek - zrobie porządną zajebista stronke o BVE w Polsce, zrzeszajaca osoby zainteresowane tą grą :D

Natomiast jezeli chodzi o metro - planuje zrobic istniejaca trase,czyli linie nr.1 Jezeli wszystko by sie udalo, nie wykluczam zrobienia planowanych tras nr 2 i 3, ale to jeszcze odlegla przyszlosc. A moze ktos z was chcialby sie tym zająć? :> moze ktos kiedys interesowal sie BVE? Moge udzielic wszelkich informacji oraz pomocy.
W kazdym razie w tworzeniu trasy metra mam kilka problemów: po pierwsze jestem kiepski z grafiki i nie umiem tworzyc obiektow do BVE. Ale chcialbym aby trasa i stacje wygladaly jak najbardziej realnie. Niestety jezeli nikt mi nie pomoze to bede musial powyciagac wyglady stacji z innych tras...
Drugim problemem są widoki kabin maszynistów w obu rodzajach pociągów metra. O ile zdjęcie kabiny Alstoma gdzies mam (niestety z ukosa, więc chyba bede musial jakos ją przerysować :\ ) o tyle ruskiej kabiny nie widzialem na oczy. A zdjęcia kabin są oczywiscie niezbedne do stworzenia pociągów.
Trzecim i ostatnim (chyba) problemem są te dźwięki od ktorych wszystko się zaczęło. Ale jeśli Mewa będzie tak uprzejmy i wszystko pójdzie tak jak mówicie, to myślę że ten problem będzie rozwiązany. Całą resztą (czyli stworzeniem trasy,pociągów,dodaniem dźwięków itd.) mogę zająć się ja. Chociaż jeśli by ktos chcial... :P

No, to chyba narazie tyle. Jeszcze raz wielkie dzieki chlopaki, mam nadzieje ze wszystko pojdzie po naszej mysli. To jak - pomożecie?:> :P
Rave
 

Postprzez MeWa » Pn maja 24, 2004 4:50 pm

daj jeszcze jakiś namiar na siebie na priva :)
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez Rave » Pn maja 24, 2004 4:53 pm

Może GG? 1721967
Rave
 

Postprzez aessar » Pn maja 24, 2004 11:32 pm

BVE umarło... ale chyba nie u mnie na kompie :] Niemal codziennie jeżdżę na moje ulubionej (i chyb najlpiej dopracowanej linii metra londyńskiego - Northern Line.) i jest cool :D

A teraz do sedna sprawy.
Niegdy nie tworzyłem obiektów graficznych do BVE, więc niestety nie pomogę :| Dźwiekami zajmie się pewnie MeWa, a ja najprawdopodobniej będę konwerterował z tape'a na jakiś format cyfrowy (+ ew. odszumianie, podnoszenie poziomu, normalizacja, itp.) (jakiego formatu wymaga BVE?).
Ładne (ale tylko schematy) pulpitów sterowniczych w Metropolisach i 81 są na http://www.dolby_nie_podajemy_linkow_do_innych_polskich_stron.prv.pl. Warto byłoby również zaimplemntować do gry system SOP2 (chociaż nie wiem, jak to wygląda w grze od strony technicznej :| , bo standartowe ATP-Power w northern'ie ogranicza sie tylko do załaczenia ukł. hamulcowego po przejechaniu STOP'u i hamulca podczas otwartych drzwi). Również wypadałoby jakoś fajnie i w miarę realistycznie ukształtować samą trasę w tunelu... tu by się przydały "oczy maszynisty" :D
Natomist mogę całkowicie pomóc/podjąć się strony www i ew. zbierania jakichś informacji /kampanii reklamowej :)

3mam kciuki za powodzenie "projektu" :D
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Rave » Wt maja 25, 2004 12:23 am

Co do grafiki to trudno - bede musial powyciagac z innych tras. Szkoda...Ale moze przynajmniej wyglad szopy na Kabatach, polskie stacje, pociagi i pare innych bajerow dadza nam satysfakcje ze mamy w sumie nasza lini metra...Dźwięki w BVE są w formacie .mp3 więc myślę że problemu nie będzie. Jakie dokładnie będą mi potrzebne - dam wam znać jak zaczę prace nad trasą, czyli myślę że już na początku czerwca. Z tymi pulpitami będzie jakiś problem...No ale zobaczymy co da się zrobić. Tutaj mam pytanie - czy Alstomy i te ruskie różnią się między sobą jakoś specjalnie? Chodzi mi tutaj o np. przyspieszenie itp.? Bo jeśli nie to niewiem czy jest sens aby tworzyć dwa bardzo podobne do siebie pociągi, tylko o innym wyglądzie i nazwie.
Jezeli chodzi o system SOP, to nie da się go wprowadzić do BVE. Gra ma swoje systemy standardowe systemy zabezpieczeń, takie właśnie jak blokowanie kół podczas gdy drzwi są otwarte. Standardowo nie ma włączenia hamulca awaryjnego po przejechaniu stopu, więc będę musiał zajrzeć do Northern Line jakto tam jest zrobione ;) Jest natomiast automatyczna czujka, która włącza się sama co jakiś czas, i jeśli w ciągu kilku sekund nie zostanie wyłączona, wtedy włącza się hamulec bezpieczeństwa.
Co do ukształtowania trasy tunelu - niestety oczu maszynisty nie posiadam ;) A obiektów swoich również nie stworzę, dlatego chyba będę musiał zdać się na wyobraźnię, i sam wygląd tunelu może wyglądać nieco inaczej niż w rzeczywistości. Tutaj mam do was prośbę - czy posiadacie może schemat całej lini? chodzi mi o układ torów (gdzie zakręt a gdzie prosta i przez ile metrów), rozmieszczenie semaforów itp. Jeżeli nie będę tego miał to również będę musiał zdać się na wyobraźnię ;)
Dolby - stroną www nie musisz się zajmować, na początku będzie ona prowizoryczna, a później (w przypadku jakiegoś zainteresowania) będzie duużo lepsza i profesjonalna (posiadam już gotowy szablon). Natomiast baaardzo przydałaby się w późniejszym czasie reklama tego wszystkiego...I tutaj liczyłbym na Ciebie.

OK. To chyba narazie tyle. 3majcie sie !
Rave
 

Postprzez MeWa » Wt maja 25, 2004 5:30 pm

noo trochę się różnią pociągi alstomowskie i rosyjskie - w tych pierwszych jest większe zautomatyzowanie, poza tym ze wzgledu na stopnie hamowania, odczuwalne jest szarpanie w tych drugich :)
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez Rave » Wt cze 01, 2004 9:09 pm

Juz prawie skonczylem moja trase (kolejową) :> W zwiazku z tym mam pytanie do dolby: znasz troche BVE, wiec czy chcialbys ją moze przetestowac? :) Chodzi mi o jakas ocene, komentarz, ewentualne bledy, co moznaby poprawic itp. Co ty na to ?
Rave
 

Postprzez Gość » Wt cze 01, 2004 11:37 pm

Ok.
Napisz do mnie na GG (3968050) to podam adres e-mal'owy i prawdopodobnie jutro późnym wieczorkiem dokonam już testów :)
Gość
 

Postprzez Rave » So kwi 07, 2007 12:11 am

Witam ponownie ;)

No więc potrzebowałbym schemat linii metra, tylko dość szczegółowy, tzn.rozmieszczenie wszystkich torów, semaforów, no i najlepiej jeszcze zakrętów (mogą być w stopniach).
Ktoś mi kiedyś chyba coś takiego pokazywał, tylko nie pamiętam kto i gdzie :khem: :drap:

Z góry dzięki :)
Rave
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 4
Dołączył(a): So kwi 07, 2007 12:03 am

Następna strona

Powrót do O metrze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron