subzero napisał(a):Co ty gościu piszesz jak nie wiesz to się nie wypowiadaj, żadne noce w metrze dla maszynistów nie są płacone jako nadgodziny ale za normalna stawkę i jest dodatek nocny, a niedziele i święta to tez nie 100% tylko 50%. Jak nie znasz tematu to się nie wypowiadaj, pracuje jako maszynista i denerwuje mnie takie bezsensowne pisanie aby coś napisać i udawać mądrego. Pozdrawiam.
Najmocniej przepraszam jeśli uraziłem Ciebie i/lub innych maszynistów. Moim zamiarem wcale nie było sprawienie wrażenia mądrzejszego niż jestem, a jedynie przedstawiłem sprawy zgodnie z tym, jak mi się wydawało, bez złych zamiarów. Niedawno czytałem kilka fragmentów kodeksu pracy i wydawało mi się, że tam była mowa o tym, że praca w godzinach nocnych traktowana jest jak nadgodziny za którą należy się podwójna stawka. Oczywiście, jest bardzo możliwe, że od tego są wyjątki, albo że mi się po prostu coś pomieszało. Moja wiedza w tym temacie jest daleka od pełnej, więc błagam o wyrozumiałość. To jedyne, i jakże skromne, argumenty które mam na swoją obronę i błagam abyś nie składał pozwu do sądu. Na prawdę nie miałem złych zamiarów i obiecuję poprawę. Nastepnym razem, zanim cokolwiek napiszę, obiecuję dokładnie przeczytać (ze zrozumieniem!) kodeks pracy od dechy do dechy, być może więcej niż raz, a potem dogłębnie przestudiować wszelkie dostępne informacje nt. warunków pracy i płacy w Metrze. W razie wątpliwości zgłoszę się do ekspertów po pomoc.
Ze swojej strony po stokroć dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu. Godny pochwały jest też delikatny sposób, w jaki to zrobiłeś.
A teraz udam się do swojego kąta by już więcej się na ten temat nie wypowiadać. I postaram się już nigdy więcej nie wejść Ci w drogę.