Plac Konstytucji i Muranów

Kategoria bardzo obszerna, można tu dyskutować na wiele tematów od PKP do TGV :)

Moderatorzy: Piotr, Czarek

Plac Konstytucji i Muranów

Postprzez jackob » N sie 10, 2008 7:19 pm

Witam. Nie wiecie, jak wygląda sprawa budowy dwóch pominiętych stacji I lini metra: Plac Konstytucji i Muranów?
Kiedy ruszy ich budowa? ( jeśli w ogóle ruszy ) :eee:
jackob
Obserwator
Obserwator
 
Posty: 3
Dołączył(a): N sie 10, 2008 6:55 pm

Postprzez adam15159 » N sie 10, 2008 10:00 pm

Może kiedy ruszy... Przynajmniej mam taką nadzieję.

http://metro.waw.pl/page.php?id=223 - miłej lektury

Tak prawdę mówiąc to "papierkowo" to już ruszyła 6/07/2006, kiedy to Metro podpisało umowę z Instytutem Rozwoju Miast. Ale u nas wiadomo, jak jest. Najpierw umowy, potem trzeba pomyśleć jak będą wyglądały, potem rok czekania, następnie umowa o zatwierdzenie projektu (następne pół roku), nagle projekt się zmieni, potem kogoś zdymisjują, będzie afera (w międzyczasie kolejny rok czekania), a dopiero potem wbiją pierwszy pal i zaczną kopać + oczywiście dochodzi czas zrobienia i otwarcia stacji.


Jackob, myślę, że do 2020 się wyrobią :khem: (chyba)..... :]
WYPRZEDAŻ NA ALLEGRO!

Podręczniki za 5 zł!
Naklejki autobusowe!

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7196929
Avatar użytkownika
adam15159
Znawca
Znawca
 
Posty: 110
Dołączył(a): N lip 29, 2007 6:37 pm
Lokalizacja: Stolica

Postprzez adam15159 » N sie 10, 2008 10:06 pm

A właśnie...
Co do stacji A-12 i A-16 - nie wiecie, jak je będą budować?

Ja rozważam 2 propozycje:

Pierwsza: zamkną ruch w tunelu 1 (w stronę Młocin), aby się wkopać w bok, a pociągi puszczą wahadłowo Kabaty-Politechnika, Ploitechnika-Centrum, Centrum-Śłodowiec (albo kto wie, czy nie już Młociny...).

Drugi wariant (bardziej prawdopodobny): wkopią się od góry.

Jak sądzice?
WYPRZEDAŻ NA ALLEGRO!

Podręczniki za 5 zł!
Naklejki autobusowe!

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7196929
Avatar użytkownika
adam15159
Znawca
Znawca
 
Posty: 110
Dołączył(a): N lip 29, 2007 6:37 pm
Lokalizacja: Stolica

Postprzez Odys » Cz sie 21, 2008 8:12 pm

A tak właściwie... proponuję jakiemuś modowi uśmiercić ten temat. Jest dział Metro poświęcony w całości podziemnej SKM tutaj możemy sobie to darować bo zrobi się śmietnik...
Odys
Znawca
Znawca
 
Posty: 350
Dołączył(a): Śr mar 02, 2005 3:40 pm

Postprzez Manthor » Cz sie 21, 2008 8:25 pm

adam15159 napisał(a):A właśnie...
Co do stacji A-12 i A-16 - nie wiecie, jak je będą budować?


Ja tam wciąż mam nadzieję że tych stacji to wogóle nie będą budować, a jeśli będą to niechże się to odwleka jak najdłużej. Przecież metro to nie jest pieprzony tramwaj żeby miał przystanki co kilkaset metrów! Metro powinno nas dowozić "z grubsza" na miejsce, a dalej powinniśmy korzystać z komunikacji naziemnej, więc kompletnie nie widzę powodów żeby jeszcze zagęszczać stacje.
Manthor
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): N sie 17, 2008 7:51 pm

Postprzez Emigrant » Pt sie 22, 2008 3:57 pm

Ale Plac Konstytucji to powinien powstać 8)
Emigrant
Znawca
Znawca
 
Posty: 101
Dołączył(a): Pn kwi 14, 2008 12:14 am

Postprzez adam15159 » Pt sie 22, 2008 8:39 pm

Obie powinny powstac :oczko:
I powstana.... (kiedys :P)
WYPRZEDAŻ NA ALLEGRO!

Podręczniki za 5 zł!
Naklejki autobusowe!

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7196929
Avatar użytkownika
adam15159
Znawca
Znawca
 
Posty: 110
Dołączył(a): N lip 29, 2007 6:37 pm
Lokalizacja: Stolica

Postprzez Marduk » Pt sie 22, 2008 11:44 pm

Manthor napisał(a):
adam15159 napisał(a):A właśnie...
Co do stacji A-12 i A-16 - nie wiecie, jak je będą budować?


Ja tam wciąż mam nadzieję że tych stacji to wogóle nie będą budować, a jeśli będą to niechże się to odwleka jak najdłużej. Przecież metro to nie jest pieprzony tramwaj żeby miał przystanki co kilkaset metrów! Metro powinno nas dowozić "z grubsza" na miejsce, a dalej powinniśmy korzystać z komunikacji naziemnej, więc kompletnie nie widzę powodów żeby jeszcze zagęszczać stacje.


Też mi się to nie podoba... widział ktoś metro zatrzymujące się co kilka metrów? i ciekawe jak mieliby budować... może zamknąć kilka stacji... puścić linie zastępcze i co dalej?? Korki:)
Avatar użytkownika
Marduk
Znawca
Znawca
 
Posty: 269
Dołączył(a): Śr cze 01, 2005 6:38 pm
Lokalizacja: Targowek [WAWA]

Postprzez Piwoslaw » So sie 23, 2008 8:58 am

W założeniu ma być tak, że w centrum (między Politechniką a Dw. Gdańskim) pasażer ma do stacji nie więcej niz 800m, więc może tam dojść pieszo.
Avatar użytkownika
Piwoslaw
Donator
Donator
 
Posty: 305
Dołączył(a): So mar 24, 2007 4:20 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Odys » So sie 23, 2008 12:48 pm

Jedno "ale" panowie. Plac Konstytucji jest raptem 100-150 m od Metra Politechnika więc nie widzę problemu by człowiek sobie spokojnie nie podszedł...
Jeżeli chodzi o budowanie tam stacji to miałoby ono sens tylko wtedy gdy nie istniałaby stacja "M. Polibuda".
W obecnym kształcie metra zbudowanie tej stacji będzie poważnym błędem (pieszy ma na plac raptem 2-3 długości składu metra).
ps.
Jeszcze raz proszę o przeniesienie tego do działu metro...
Odys
Znawca
Znawca
 
Posty: 350
Dołączył(a): Śr mar 02, 2005 3:40 pm

Postprzez adam15159 » So sie 23, 2008 8:03 pm

Odys napisał(a):Jeszcze raz proszę o przeniesienie tego do działu metro...


Popieram: do Metra
WYPRZEDAŻ NA ALLEGRO!

Podręczniki za 5 zł!
Naklejki autobusowe!

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7196929
Avatar użytkownika
adam15159
Znawca
Znawca
 
Posty: 110
Dołączył(a): N lip 29, 2007 6:37 pm
Lokalizacja: Stolica

Postprzez Piwoslaw » So sie 23, 2008 9:56 pm

Przenieść do działu Metro, wlepić na koniec już istniejącego wątku pt. "Stacje Pl.Konstytucji i Muranów"
http://www.metro.civ.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=747

Odys napisał(a):Jedno "ale" panowie. Plac Konstytucji jest raptem 100-150 m od Metra Politechnika

Stacja Pl. Konstytucji w rzeczywistości wcale pod tym placem nie będzie, lecz bardziej na północ, między ulicami Koszykową i Wilczą.
Avatar użytkownika
Piwoslaw
Donator
Donator
 
Posty: 305
Dołączył(a): So mar 24, 2007 4:20 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez zarembus » N sie 24, 2008 10:10 pm

kiedyś byłem za stacja w tym miejscu ale dochodze do wniosku ze jednak zostawmy tak jak jest. Na Pl.Konstytucji mozna podejsc pieszo te 100m czy podjechać tramwajem ten 1 przystanek. Dodając wiecej przystankow metru wydluzamy mu czas jazdy.

Chociaż staje Muranów można by dobudować bo odległość miedzy dwoma stacjami obok jest na tyle duża ze zmieściła by się tam ta stacja a nawet na siłę można by było upchnąć dwie ,ale nie przesadzajmy.
zarembus
Donator
Donator
 
Posty: 158
Dołączył(a): N mar 25, 2007 11:14 pm
Lokalizacja: W-wa Gocław

Postprzez Piwoslaw » Pn sie 25, 2008 7:30 am

zarembus napisał(a):Chociaż staje Muranów można by dobudować bo odległość miedzy dwoma stacjami obok jest na tyle duża ze zmieściła by się tam ta stacja a nawet na siłę można by było upchnąć dwie ,ale nie przesadzajmy.

Stacja Muranów miałaby większe uzasadnienie, gdyby poprzednia stacja była pod Pl. Bankowym, a nie kilkaset metrów dalej na północ. Ale przez widzimisię jakiego urzędnika tak nie jest, w związku z czym odległość z Muranowa do Arsenału jest dużo mniejsza niż miała być. Za to odległość do Świętokrzyskiej bardzo wzrosła. Ale niektórzy urzędnicy jeżdżą samochodami i nie znają potrzeb miasta.
Avatar użytkownika
Piwoslaw
Donator
Donator
 
Posty: 305
Dołączył(a): So mar 24, 2007 4:20 pm
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Pociągi

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron