Wagony Alstomowskie

Ta kategoria jest poświęcona taborowi Metra Warszawskiego, a więc można tu poruszać tematy wagonów rosyjskich z serii 81 jak i składów Metropolis produkcji Francuskiej.

Moderatorzy: Piotr, Czarek

Czy wagony Alstomowskie podobają Ci się?

Tak
25
78%
Nie
7
22%
 
Liczba głosów : 32

Postprzez Piotr » Pt cze 20, 2003 12:05 pm

Mi to mówisz :P Tak jak już kiedyś mówiłem, Alstomy Metro Warszawskie równie dobrze może wystawić na przetarg i sprzedać gdzieś w Europie. Taka opcja tez jest, niewukluczajmy. PO drugie składy rosyjskie są o wiele tańsze od tych alstomowskich, a w dzisiejszych czasach trzeba osczedzać.
Avatar użytkownika
Piotr
Administrator
Administrator
 
Posty: 337
Dołączył(a): Pn lis 11, 2002 1:45 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Banan » So cze 21, 2003 3:44 pm

a ja chciałbym żeby każde metro było inne pod względem koloru a nie marki :P kolorowiej trochę w metrze :oczko:
Banan
 

Postprzez MeWa » So cze 21, 2003 9:32 pm

Wtedy to by była pstrokacizna i kicz... :niewolno: Przepraszam za dosadne określenia...
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

nowoczesne rozwiązania techniczne

Postprzez michał » Pt lis 28, 2003 8:09 pm

MeWa napisał(a):Chodziło mi, że są to buble pod względem funkcjonalnym.
Czasem nie wszystkie nowoczesne rozwiązania techniczne i funkcjonalne są lepsze od tych starszych. Niektórzy projektanci pakują tyle nowych rzeczy, by tylko wyróżnić dany produkt, by bardziej wyglądał nowocześnie, a później się okazuje, że są to rozwiązania zbędne i niekoniecznie wygodne.
*
Co do rurek w alstomach, to czy one zawsze tam były? Czy nhie było tak, że je później dodano? Naprawdę niepamiętam jak to było... Jedyne co pamiętam z wprowadzenia alstomów, to to, że na ścianie dzielącej kabinę maszynisty i wagon były cztery siedzenia rozkładane, a później je usunięto.
michał
 

Postprzez MeWa » Pt lis 28, 2003 10:57 pm

też je pamiętam ;)
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez aessar » So lis 29, 2003 12:46 am

Ja tam do Alstomów nic nie mam :no: . Oczywiście, nie jestem mechanikiem, więc nie biorę teraz pod uwagę jakości podzespołów i ich współpracy. Jednak np.: ocena za stylistykę (nie biorąc pod uwagę przodu) = 5 (rzeczywiście, czoło jest brzydkie). Walory jezdne (tzn. zawieszenie, przyśpieszenie, hamowanie, itp.) 4+. Komfort jazdy (ergonomia wnętrza, wygoda) to też 4 / 4+.
Natomiast rosyjskie kolejno 3+ (akurat dla odmiany porzód/tył mają ładny, natomiast "boki" mi się kojarzą z jakimś 50-cio letnim wagonym kolejowym :sad: ), 3, 4+
NIENAWIDZE w seri 81, tego cholernego szarpania przy hamowaniu (takiego jakby.."zeskoku/uderzenia" aż czuć w podłodze, a także przy ruszaniu (też coś stuka, puka, szarpie, :eee: ).

Błagam, jak nie chcecie Alstomów, to kupujcie chociaż jakieś Siemensy, AD-Tranzy, Bombardiery, .... nawet i Fiaty, tylko nie Wagonmasze (czy jak to sie tam nazywa :oczko: ). :mur:

Wiem, ze MW nie choruje na nadmiar kasy, ale lepiej kupować mniej a coś na ładnego/dobrego/nowoczesnego (nie kwes.tionuje, że 81 są dobre i tanie)
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Alstobubel

Postprzez Gosć » So lis 29, 2003 1:09 am

Policzcie sobie zjazdy uszkodzonych składów rosyskich i tych pseudofrancuskich Rosyjskie zjezdzają sporadycznie a w tych pseudofrancuskich niedopracowanych bublach bez przerwy sie cos psuje Rosyjskie mozna bez problemu łaczyc kiedys jezdziły 3 teraz 4 a jak metro kupi nowe wagony to bedzie jezdzic 6 wagonów Z Alstozłomami tego nie da sie zrobic do tego dochodzi cena jak usłyszałem ile ten bubel kosztuje to mnie zamurowało [code][/code]
Gosć
 

Postprzez MeWa » So lis 29, 2003 9:41 pm

teraz rzeczywiście alstomy częściej zjeżdżają - nawet w przypadkach tak błachych, jak przeinaczenia komputera. Ponadto nierozwiązany problem kół. Zaś zbyt duża ilość różnorodnych składów nie wpływa dobrze na funkcjonowanie metra.
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez Gość » Śr lut 18, 2004 12:26 am

2005 Alstom wydaje jakies dziwne dzwieki, cos szyczy na dole ? :/ ktos slyszal ? tak przy kabinie. pozdro
Gość
 

Postprzez MeWa » Śr lut 18, 2004 9:42 pm

tak, jest taki jeden skład, ale nie pamiętam numeru
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez Gość » Wt mar 02, 2004 3:15 pm

Anonymous napisał(a):2005 Alstom wydaje jakies dziwne dzwieki, cos szyczy na dole ? :/ ktos slyszal ? tak przy kabinie. pozdro
:mur:
JAK COŚ SYCZY TO ZNACZY ŻE JEST COŚ NIE TAK, ALE W TYM PRZYPADKU POD PEŁNĄ KONTROLĄ,
Gość
 

Postprzez Piotr » Wt kwi 20, 2004 4:01 pm

Anonymous napisał(a):
Anonymous napisał(a):2005 Alstom wydaje jakies dziwne dzwieki, cos szyczy na dole ? :/ ktos slyszal ? tak przy kabinie. pozdro
:mur:
JAK COŚ SYCZY TO ZNACZY ŻE JEST COŚ NIE TAK, ALE W TYM PRZYPADKU POD PEŁNĄ KONTROLĄ,

Pod pełna kontrolą, wlasnie. W metrze jest wszystko pod kontrolą :oczko: Zreszta u alstomow syczenie przy kabinie maszynisty to maly probelmik w porownaniu do innych mankamentow tych francuzikow.
Avatar użytkownika
Piotr
Administrator
Administrator
 
Posty: 337
Dołączył(a): Pn lis 11, 2002 1:45 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez aessar » Śr kwi 21, 2004 8:10 pm

A wie ktoś, czym jest to syczenie spowodwowane i co to robi? (domyślam się, że coś zwiąnego z pneumatyką... :brawo: )
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Piotr » Cz kwi 29, 2004 1:40 pm

dolby napisał(a):coś zwiąnego z pneumatyką...

Raczej tak, nic innego raczej by nie mogło sie w tak dziwny sposób zachowywać.
Avatar użytkownika
Piotr
Administrator
Administrator
 
Posty: 337
Dołączył(a): Pn lis 11, 2002 1:45 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez aessar » So maja 01, 2004 10:34 pm

ALe konkretniej? Wykluczam drzwi, bo jest tam elektryka...
... chyba, że w tym wagonie są transportowane na lewo egzotyczne węże :]
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tabor metra

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron