Wagony Alstomowskie

Ta kategoria jest poświęcona taborowi Metra Warszawskiego, a więc można tu poruszać tematy wagonów rosyjskich z serii 81 jak i składów Metropolis produkcji Francuskiej.

Moderatorzy: Piotr, Czarek

Czy wagony Alstomowskie podobają Ci się?

Tak
25
78%
Nie
7
22%
 
Liczba głosów : 32

Postprzez aessar » So sty 20, 2007 9:34 pm

Tak to już jest, jak się poprawia projekty istniejące...

No cóż, ciężko byłoby wszystkim dogodzić. Człowiekowi pełnosprawnemu nie zaszkodzi jak przeleci dodatkowe 50m, ale brak windy dla niepełnosprawnego to już definitywny koniec trasy.
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez MeWa » Wt sty 23, 2007 8:20 pm

noo 50m + 120m, czyli latanie w te i we wte może skutecznie zniechęcić do korzystania z transportu zbiorowego
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez chonoryokusha » Śr sty 24, 2007 7:44 pm

MeWa napisał(a):noo 50m + 120m, czyli latanie w te i we wte może skutecznie zniechęcić do korzystania z transportu zbiorowego


No tak... w sumie to aż 170m a nie głupie 2 godziny czekania na tramwaj jak masz szczęście... To wyobraź sobie, że wysiadasz i nie masz żadnego wyjścia... nie ważne czy deszcz, śnieg, czy skwar... w sumie to chodząca większość musiałaby aż 200 metrów przelecieć... straszne... to tak właśnie wygląda...
chonoryokusha
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr sty 17, 2007 10:51 pm

Postprzez aessar » Cz sty 25, 2007 12:14 am

@Mewa: nie do końca zgodzę się z Tobą.
GDYBY projekt wykonano prawidłowo, tj. stacja byłaby przystosowana w tzw.100% dla niepełnosprawnych, to problemu by nie było - m.in można by było rozszerzyć pas, na którym jest torowisko, przystanki.

Ale jako, że ktoś zaoszczędził, to EWENTUALNE (stricte teoretyczne :) ) zmiany wiązałyby się niestety z taki "jednostronnym" ruchem. Oczywiście, winda też służyłaby pasażerom pełnosprawnym, więc również mogliby z niej korzystać (pod warunkiem, że zainstalowano by szybkie dźwigi, nie zaś żółwie, jak to czasami bywa w niektórych obiektach użyteczności publicznej).

Poza tym jak ktoś przeleci niecałe 200m, to nie umrze od tego. W Wawie są tysiące miejsc, w których każdy musi tyrać naokoło: młody, stary, zdrowy, chory.

Jak pragnę przewieść metrem coś o większych gabarytach, a mam "pecha" mieszkać bliżej północnej głowicy stacji, to też muszę całą jej długość przelecieć, by dotrzeć do windy (oczywiście jest rozw. nr. 2 - staranować bramkę, albo otworzyć wejście ewakuacyjne, ale nie zwykłem być takim prostakiem). I nigdy z tego powodu korona nie spadła mi z głowy, ani nie obrzucałem wyzwiskami projektantów stacji, którzy postanowili tylko na płd. głowicy umieścić ciągi windowe :)

Cholera, ale off się znowu zrobił :mrgreen:
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez MeWa » Cz sty 25, 2007 1:10 am

chonoryokusha napisał(a):w sumie to chodząca większość musiałaby aż 200 metrów przelecieć... straszne... to tak właśnie wygląda...
wierz mi, to jest wystarczająca odległość, która zniechęcić może do korzystania z połączenia. I nie podzielam argumentacji, że skoro gdzieś jest niedogodna przesiadka, długi dystans, to w innych miejscach też należy to wprowadzać. Zresztą na takiej samej zasadzie - ileż to jest przejść bez udogodnień dla niepełnosprawnych...

GDYBY projekt wykonano prawidłowo
projekt jest wykonany prawidłowo - po prostu kiedyś były inne standardy. I to nie jest kwestia oszczędności. Natomiast wind nie ma i uważam, że dyskusja "co by było gdyby" jest bez sensu. Wind też nie będzie z powodu braku miejsca.
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez Aniaa » Cz sty 25, 2007 3:28 am

i tak dobrze ze ktos w PRLu pomyslam o osobach na wózkach, chocisaz na poludniowych stacjach nie ma wind na powierzchnie tylko pochylnie, tez moze byc uciezliwe w zime
all political parties die at last of swallowing their own lies
Aniaa
Donator
Donator
 
Posty: 260
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 10:50 pm
Lokalizacja: Ursus

Postprzez aessar » Cz sty 25, 2007 7:25 pm

Na 2 południowych stacjach są też windy: Kabaty, Natolin.
Te pochylnie nie wydają się być bardzo strome, toteż nie powinny przysparzać problemów... Jedyny ich minus jest taki, ze zajmują dużo miejsca, dlatego też nie mogły wszędzie powstać. Poza tym w trakcie ulew b. dużo wody spływa tymi pochylniami, w skrajnych sytuacjach doprowadzając do wdarcia się wody na stację.
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez MeWa » N sty 28, 2007 11:24 pm

dolby napisał(a):Te pochylnie nie wydają się być bardzo strome, toteż nie powinny przysparzać problemów... Jedyny ich minus jest taki, ze zajmują dużo miejsca, dlatego też nie mogły wszędzie powstać. Poza tym w trakcie ulew b. dużo wody spływa tymi pochylniami, w skrajnych sytuacjach doprowadzając do wdarcia się wody na stację.
od kilku lat ten problem już nie występuje.
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez aessar » Pn sty 29, 2007 12:32 am

Jak temu zaradzono?
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Aniaa » Pn sty 29, 2007 12:46 am

moze kratki sciekowe polaczone jakos z kolektorem burzowym :)
all political parties die at last of swallowing their own lies
Aniaa
Donator
Donator
 
Posty: 260
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 10:50 pm
Lokalizacja: Ursus

Postprzez MeWa » Śr sty 31, 2007 1:23 am

poprawiono drożność "studzienek" przy wejściach
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez Kilbian » N kwi 15, 2007 5:12 pm

Piotr napisał(a):
witek napisał(a):Alstomy są brzydkie

Nie zgadzam się, są łądne

witek napisał(a):takie jakieś białe

Bo czyste :wink: Żartowałem to zależy od firmy.

witek napisał(a): przód jest brzydki...

Funkcjonalny, wyjście ewakuacyjne.

witek napisał(a):A rosyjskie składy mają opływowe kształty

Co ty :roll: To raczej Matropolis są opływowe, rosyjskie to pudła na kółkach, ale to moje zdanie.

witek napisał(a):Ale trzeba przyznać, że w tych radzieckich się wygodniej stoi.

Tu się zgodzę, w Metropolisach są badziewne te słupki, które zamiast pomagać psują komfort jazdy.


W całej rozciągłości zgadzam się z tą opinią. Według mnie Alstomy są nieporównywalnie bardziej estetyczne, po prostu ładniejsze. Co do opływowych kształtów to chyba nie powinno być żadnej dyskusji, bo jest faktem, że rosyjskie składy są kanciaste, natomiast Alstomy o wiele bardziej opływowe. Innym plusem Alstomów jest to, że są o wiele cichsze (aczkolwiek chyba nie tak ciche, jak jeszcze parę lat temu). Natomiast odnośnie tych słupków to faktycznie wymyślał to jakiś idiota. Zresztą ogólnie jest za mało uchwytów, źle są rozplanowane. Niemniej jak dla mnie Alstomy są bez wątpienia lepsze.
Kilbian
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 25
Dołączył(a): Śr kwi 11, 2007 1:32 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Marduk » N kwi 15, 2007 6:58 pm

Lepsze czy gorsze.. Ładne czy brzytkie... To kwestia gustu...
Avatar użytkownika
Marduk
Znawca
Znawca
 
Posty: 269
Dołączył(a): Śr cze 01, 2005 6:38 pm
Lokalizacja: Targowek [WAWA]

Postprzez Kilbian » Wt kwi 17, 2007 10:44 am

Ładne czy brzydkie może i tak, ale gorsze czy lepsze nie do końca. Bo np. głośne czy ciche to już nie jest kwestia gustu. Zresztą...jest takie przysłowie, że o gustach się nie dyskutuje...i jest to jedno z najgłupszych tego typu sloganów, jakie istnieją 8) Dyskutujmy więc dalej.
Kilbian
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 25
Dołączył(a): Śr kwi 11, 2007 1:32 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez MeWa » Pt kwi 27, 2007 2:53 pm

Moim zdaniem alstomy wcale nie są opływowe, to że mają nieco zaokrąglone brzegi, nie czyni ich wcale opływowymi, takimi jakimi mogłyby być. Jeśli to ma być ładne, to ja wolę już 81
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tabor metra

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron