Stare na nowe

Ta kategoria jest poświęcona taborowi Metra Warszawskiego, a więc można tu poruszać tematy wagonów rosyjskich z serii 81 jak i składów Metropolis produkcji Francuskiej.

Moderatorzy: Piotr, Czarek

Postprzez iktoto » Wt lip 26, 2005 1:40 pm

Odys napisał(a):Eeeee ale po co rozłączać "81"?? Tam są i tak tylko 4 wagony (puki co).
Lepiej byłoby pomyśleć już nad rozłączeniem Metropolisów. Ale też po co?
Sporo jedynie zachodu z tym a i na Kabatach mają inne rzeczy na głowie niż 2 razy dziennie bawić się w spinanie i rozpinanie składów.


1. Po to rozłączać, żeby np. o 22 nie musiał pełny skład jeździć.
2. Rozłączanie nie musi odbywać się na Kabatach, może być też np. na stacji Wilanowska. Wyglądałoby to tak, że do ostatniej dwuwagonowej części składu wsiada maszynista, rozpina sprzęg (automatyczny Scharfenberga) i odprowadza ją na tor odstawczy, a reszta jedzie dalej. Tak się robi w Niemczech i Austrii. To są realne oszczędności.
Metal motion comes in bursts
But the gas station can quench that thirst
Suspension cracked on an unmade road
The trucker's eyes read "overload!"
And out on the subway...
Avatar użytkownika
iktoto
Znawca
Znawca
 
Posty: 173
Dołączył(a): So paź 04, 2003 8:28 pm

Postprzez chruscik » Wt lip 26, 2005 8:49 pm

a nie latwiej by bylo kupic poprostu nowy tabor ( ktory jest w planach ) ktory jest przegubowy, tak jak w berlinie, to jest bardzo wygodne i ludzie nie beda stac ( tak jak to niektorzy twierdza ) przed wejsciami, tylko beda sfobodnie przemieszczac sie po skladzie szukajac wygodego dla nich miejsca ( hmmm czyzbyrz znowui drzwi ... :/ )
Obrazek
"Podwojny wiotki, prawie jak murzynski"
"Podwojny wiotki, prawie jak murzynski"

Linie obsluguje
R-11 Kleszczowa
chruscik
Znawca
Znawca
 
Posty: 382
Dołączył(a): So cze 04, 2005 6:53 pm
Lokalizacja: 100lica - Ochota

Postprzez MeWa » Cz lip 28, 2005 11:38 pm

Odys napisał(a):Eeeee ale po co rozłączać "81"?? Tam są i tak tylko 4 wagony (puki co).
Lepiej byłoby pomyśleć już nad rozłączeniem Metropolisów. Ale też po co?
Sporo jedynie zachodu z tym a i na Kabatach mają inne rzeczy na głowie niż 2 razy dziennie bawić się w spinanie i rozpinanie składów.

Ps. Dodawanie kolejnych wagonów nic nie zmieni w rozlokowaniu pasażerów. Każdy wsiada do metra tak żeby mieć potem bliżej do wyjścia z podziemi.
Metropolisów nie da się rozłączyć tak aby jeździły, zaś rosyjskie - można podmieniać wagony np. w czasie awarii.

A po co wydłużać tabor? TO jest konieczne. W rosyjskich zawsze jest większy tłok i problem z zamykaniem drzwi w godz. szczytu.
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez xxl » Pt lip 29, 2005 1:27 am

Jeszcze w nawiązaniu do pomysłu udostępnienia przejscia ludzi przez skład To nie ma sensu Na PKP istnieje taka mozliwosć I Co sie okazuje Ludzie tłoczą się przedziałach w innych zaś jest luzno Większosć woli męczyć się w tłoku aby mieć blisko wyjscie Nie wiem czy przejscie kilku metrów po peronie jest takim problemem żeby męczyć się 40 minut w tłoku
xxl
Znawca
Znawca
 
Posty: 224
Dołączył(a): Śr gru 15, 2004 8:20 pm

Postprzez siema » Pt lip 29, 2005 1:52 am

Bo jeśli już coś łączyć to tak by nie było drzwi dzielących wagony, bo sytuacja się właściwie nie zmienia. (to tak pomijając to że i tak nie ma co łączyć naszych wagonów)
Avatar użytkownika
siema
Znawca
Znawca
 
Posty: 403
Dołączył(a): Śr gru 08, 2004 8:28 pm
Lokalizacja: Warszawa Żoliborz

Postprzez MeWa » Pt lip 29, 2005 2:50 pm

no więc właśnie - poza tym widzicie, że to pieść dalekiej przyszłości.
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez kacwro » N sie 14, 2005 6:44 pm

ja bym chciał żeby były 81 i alstomy i takie co w Chicago jeżdzą (srebrne co mają dzrzwi na środku w kabionie maszynisty
kacwro
Znawca
Znawca
 
Posty: 107
Dołączył(a): Pn lip 11, 2005 12:30 pm

Postprzez PearlEden » N wrz 24, 2006 9:37 pm

Te w chicago??? X___X wybacz ale ostatnio jezdzilam ale poprostu przerazilam sie...

Stare- usunac. Najlepiej Alstom i stare zastapic jeszcze nowszymi.
Oczywiscie czy to wogule stac...
Avatar użytkownika
PearlEden
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 76
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 6:52 pm
Lokalizacja: Twilight Town

Postprzez MeWa » Pt wrz 29, 2006 3:52 pm

Alstom to chłam. Wiećejjest z nim problemów. Pewnie rosyjskie dłużej będą mogły jeździć niż alstom...
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez Aniaa » Pt wrz 29, 2006 8:07 pm

ale chyba obie konstrukcje sa przewidziane na 30 lat lub 3mln km?
Aniaa
Donator
Donator
 
Posty: 260
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 10:50 pm
Lokalizacja: Ursus

Postprzez PearlEden » So wrz 30, 2006 5:00 pm

MeWa wiem czemu tak myslisz bo lubisz rosyjskie metro. Ale niewazne, najlepiej poprostu bylyby inne nowe, tym razem zaslugujace na dobra opinie.

Spodziewam sie ze rosyjskie szybciej zakoncza swoje dzialanie... policz lata, czlowieku...
Avatar użytkownika
PearlEden
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 76
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 6:52 pm
Lokalizacja: Twilight Town

Postprzez MeWa » So wrz 30, 2006 9:51 pm

Aniaa napisał(a):ale chyba obie konstrukcje sa przewidziane na 30 lat lub 3mln km?
tak, tylko że rosyjską możesz zmodernizować i nadal będzie służyć... W przypadku alstomów nie ma tej pewności i już teraz z nimi są spore problemy...

PearlEden napisał(a):MeWa wiem czemu tak myslisz bo lubisz rosyjskie metro.
W przeciwieństwie do Ciebie znam problemy Alstomów...

PearlEden napisał(a):najlepiej poprostu bylyby inne nowe, tym razem zaslugujace na dobra opinie.
Wymiana taboru jest nierealna, możemy liczyć na co najwyżej 4-5 dodatkowych pociągów dla I linii metra.

PearlEden napisał(a):Spodziewam sie ze rosyjskie szybciej zakoncza swoje dzialanie... policz lata, czlowieku...
a Ty spójrz na inne miasta, gdzie one jeżdżą...
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez PearlEden » So wrz 30, 2006 10:14 pm

Ale mi chodzi o twoj gust ze lubisz ruskie.
Poza tym znam rowniez troche problemow Alstoma ale to nieznczy ze wszystkie, ale ja mowie co innego (nie o problemach).
Poza tym zrozumcie mnie ze ja niejestem jakims superznawca metra czy co ale poprostu je poznaje i chce poznac.
Avatar użytkownika
PearlEden
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 76
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 6:52 pm
Lokalizacja: Twilight Town

Poprzednia strona

Powrót do Tabor metra

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yahoo [Bot] i 1 gość

cron