Krótszy i dłuższy wagon

Ta kategoria jest poświęcona taborowi Metra Warszawskiego, a więc można tu poruszać tematy wagonów rosyjskich z serii 81 jak i składów Metropolis produkcji Francuskiej.

Moderatorzy: Piotr, Czarek

Postprzez pitero123 » Śr mar 10, 2004 9:50 pm

w Warszawskim metrze powinny byc komunikaty, jake metro przyjedzie, nowe czy stare, wtedy ludzie nie musieli by biegac.... :D hehe
pitero123
 

Postprzez Lenin » Śr mar 10, 2004 10:45 pm

Pomysl glupi nie jest, :)
Ale szczerze mowiac mi to dynda - na 'swoich' stacjach, ktore zaliczam czesciej niz inne ustawiam sie zawsze na srodku peronu, wiem sobie pomoedzy ktorymi bilboardami/lawkami stanac, zeby drzwi pociagu podjechaly dokladnie przedemnie :)
Tak dla długich składów 81.!
Avatar użytkownika
Lenin
Znawca
Znawca
 
Posty: 123
Dołączył(a): Pt lip 18, 2003 1:04 am
Lokalizacja: Wawa, Stary Mokotow

Postprzez aessar » Śr mar 10, 2004 11:20 pm

A jeśli ktoś chce jechać tylko 81/Metropolisem to juz po dźwiękach wie się co nadjeżdża.
Natomiast cop do informacji o nadjeżdżającym pociągu: informacje w formie wizualnej są wyświetlane w metrze rzymskim, a dźwiękowo w szwedzki (gong, choć nie wiem jak teraz to wygląda). A w Wawie zbyt często kursuje metro, by takie info podawać.
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez MeWa » Cz mar 11, 2004 12:06 am

nie ma takiej potrzeby - pociągi jedą tylko do Kabat lub tylko do Dworca Gdańskiego. Więc taka informacja gdzie pociąg jedzie jest zbędna, zaś informacja za ile pociąg przyjedzie jest niedokładna i też niepotrzebna przy kursowaniu pociągów do jednej stacji końcowej co 3 minuty.
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez Lenin » Cz mar 11, 2004 8:50 pm

pitero123 napisał(a):w Warszawskim metrze powinny byc komunikaty, jake metro przyjedzie, nowe czy stare, wtedy ludzie nie musieli by biegac.... :D hehe

MeWa, czytaj uwaznie :)
Nie chodzi o komunikaty czy metro jedzie, w ktora strone, tylko: ACHTUNG GERIATRYCY! PODEJDZTA LASKAWIE BLIZEJ SRODKA STACJI, BO JEDZIE 81. :P
Tak dla długich składów 81.!
Avatar użytkownika
Lenin
Znawca
Znawca
 
Posty: 123
Dołączył(a): Pt lip 18, 2003 1:04 am
Lokalizacja: Wawa, Stary Mokotow

Postprzez MeWa » Cz mar 11, 2004 9:01 pm

Lenin napisał(a):
pitero123 napisał(a):w Warszawskim metrze powinny byc komunikaty, jake metro przyjedzie, nowe czy stare, wtedy ludzie nie musieli by biegac.... :D hehe

MeWa, czytaj uwaznie :)
Nie chodzi o komunikaty czy metro jedzie, w ktora strone, tylko: ACHTUNG GERIATRYCY! PODEJDZTA LASKAWIE BLIZEJ SRODKA STACJI, BO JEDZIE 81. :P

nie przesadzajmy!! Co za problem podejść?? Czy trzeba jechać ostatnimi/pierwszymi wagonami, gdzie jest największy tłok?? Lenistwo niektórych aż mnie przeraża... Nie ma nawet po co marnować środków na ten cel - jest naprawdę wiele innych rzeczy, które warto byłoby usprawnić. Poza tym rozumiałbym jeszcze gdyby pasażerowie stali przy wejściach, blokując je, to interwencja dyżurnego byłaby uzasdniona, ale nie przed każdym pociągiem!! Informacja głosowa nie służy do tego - im częściej są komunikaty, tym bardziej tracą na swojej wartości...
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez aessar » Pt mar 12, 2004 7:57 pm

Rany... :D
Mówiąc o komunikatach w Rzymie/Szwecji chciałem pokazać, ze takie ISTNIEJĄ, a nie, że są POTRZEBNE w Warszawie (bo raczej nie są) :)
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez MeWa » Pt mar 12, 2004 9:43 pm

poza tym chyba nie mówią, jaki pociąg wjedzie?? :)
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez Lenin » So mar 13, 2004 1:30 am

Ale tam sa chyba pociagi jednakowej (zblizonej) dlugosci :)
Tak dla długich składów 81.!
Avatar użytkownika
Lenin
Znawca
Znawca
 
Posty: 123
Dołączył(a): Pt lip 18, 2003 1:04 am
Lokalizacja: Wawa, Stary Mokotow

Postprzez aessar » So mar 13, 2004 12:33 pm

MeWa napisał(a):poza tym chyba nie mówią, jaki pociąg wjedzie?? :)

Hehe, oczywiście, że nie mówią :)

Tak, Lenin, (w Rzymie) zarówno nowe FIAT'y jak i te starsze wagony (nie wiem jaki producent) są podobnej długości :)
Co ciekawe wagony FIAT'owskie są szpanersko przegubem spięte (jako ciekawostka: częściowo twardym, tzn. od strony wnętrza wagonu nie masz żadnej gumy i dopiero po "ruchomych ściankach" widać, że to przegub).
Avatar użytkownika
aessar
Znawca
Znawca
 
Posty: 266
Dołączył(a): Cz lip 17, 2003 11:03 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez MeWa » So mar 13, 2004 5:06 pm

Lenin napisał(a):Ale tam sa chyba pociagi jednakowej (zblizonej) dlugosci :)

no ale u nas nie ma potrzeby na takie komunikaty - niczym innym niż lenistwem tego tłumaczyć nie da się
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez Lenin » So mar 13, 2004 9:17 pm

Jestes czepialski.
Jesli takowe komunikaty by byly (tak na marginesie nie ja je proponowalem) bylo by wygodniej i... ekonomiczniej - ludzie wiedzac, ze jedzie dluzsze rozstawiliby sie na calej dlugosci peronu, a tak sciaskaja sie przy poczatku, w poczatkowym i srodkowych wagonach tlok a na koncu luzik :/

Z reszta ile by taki komunikat kosztowal? Tyle co nic.
[i]Uwaga uwaga, krotkie metro![/b] Koniec.
Tak dla długich składów 81.!
Avatar użytkownika
Lenin
Znawca
Znawca
 
Posty: 123
Dołączył(a): Pt lip 18, 2003 1:04 am
Lokalizacja: Wawa, Stary Mokotow

Postprzez MeWa » So mar 13, 2004 11:36 pm

wygodniej dla leniwych pasażerów. A w czym ekonomiczniej?? Chyba nie przeliczamy miejsca na pieniądze... Nie ma poza tym takiego problemu z brakiem miejsca na peronie - ludzie spokojnie mogą przejść na koniec peronu, widząc dłuższy pociąg.
A powiedz mi kto miałby puszczać ten komunikat?? Poza tym system nagłośnienia powinien być stosowany do naprawdę wyjątkowych sytuacji, a oznajmianie niektórym leniwym pasażerom nie należy do wyjątkowych sytuacji.
Poza tym na końcu alstomów jest luzik?? Pojedź sobie więcej w godz. szczytu...
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Postprzez Piotr » Wt kwi 20, 2004 3:56 pm

MeWa napisał(a):wygodniej dla leniwych pasażerów.

I dla starszych ludzi, ktorzy już nie potrafia cwałować do krótszego wagonu tak jak ty :oczko:
MeWa napisał(a):Chyba nie przeliczamy miejsca na pieniądze...

W warszawskim metrze sie nie da.
MeWa napisał(a):A powiedz mi kto miałby puszczać ten komunikat?? Poza tym system nagłośnienia powinien być stosowany do naprawdę wyjątkowych sytuacji,

Nie sądze, jeżeli byłby to miły i delikatny głos damski, to czemu nie :P
Avatar użytkownika
Piotr
Administrator
Administrator
 
Posty: 337
Dołączył(a): Pn lis 11, 2002 1:45 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez MeWa » Wt kwi 20, 2004 6:21 pm

naprawdę nie przesadzajmy... trzeba zachować trochę zdrowego rozsądku. System nagłośniający powinien służyć tylko w naprawdę wyjątkowych sytuacjach, bo inaczej mija się to z celem. A ludzie starsi zazwyczaj ustawiają się na przodzie pociągu, bo bliżej do wyjść - poza tym mają specjalne miejsca
:( Błądzić jest rzeczą ludzką
Avatar użytkownika
MeWa
Big Boss
Big Boss
 
Posty: 1436
Dołączył(a): Pn maja 05, 2003 6:24 pm
Lokalizacja: Warszawa - Ochota

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Tabor metra

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron